Jak udekorować ciasto?

ciasto

Wielu domowych piekarzy na pewno nieraz zastanawiało się, jakimi sposobami mistrzowie cukiernictwa osiągają efekt niezwykle intensywnych kolorowych ciast i tortów.

Sztuka zdobienia wytworów spożywczych potrafi zachwycać efektem wizualnym i zachęcać do skosztowania tortu nawet największych przeciwników słodkości. Jak to osiągnąć? Odpowiedź jest prosta – barwniki spożywcze.

Tradycyjnym sposobem zdobnictwa tortów i ciast jest stosowanie naturalnych środków, które są określane jako naturalne barwniki spożywcze. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim soki z owoców i warzywa. Np. sok z jagód to idealny pigment fioletowy, sok z truskawek i malin to pigment, który da efekt barwy czerwonej, przecier ze szpinaku pomaluje naszą polewę na zielono.

Jednak, najlepsze efekty osiągniemy stosując syntetyczne barwnik spożywczy. Znajdziemy je w każdym sklepie. Występują pod postacią żelu, proszku lub płynu. Syntetyczne barwniki można spotkać w niemal każdym kolorze. Jeżeli zatem zdecydujemy się na tego typu barwniki spożywcze, możemy uzyskać dowolny kolor, jaki tylko nam się zamarzy.

Jeżeli chodzi o możliwości uzyskania intensywności koloru, to barwniki syntetyczne biją na głowę naturalne pigmenty. Ich moc barwiąca jest o wiele większa, a nasycenie barwy nieporównywalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *